joi, 12 ianuarie 2017

Regula Burghiului

Prin convenție: sensul liniilor de câmp magnetic este indicat de polul nord al acului magnetic, tangent la acea linie de câmp. Sensul liniilor de câmp magnetic din jurul unui conductor parcurs de curent electric este dat de regula burghiului.


              Regula burghiului:
   Regula burghiului pentru un fir conductor:                    

   Sensul liniilor de câmp magnetic este sensul în care trebuie rotit un burghiu, așezat de-a lungul conductorului, pentru a înainta în sensul curentului electric.
     
   Regula burghiului pentru o spiră: 

   Sensul liniilor de câmp magnetic care străbat suprafața unei spire este sensul în care înaintează un burghiu, așezat perpendicular pe planul spirei, dacă este rotit în sensul curentului prin spiră.(aplicând regula burghiului pentru spiră se poate stabili sensul liniilor de câmp magnetic pentru un solenoid și o bobină parcurse de curent electric.)

 Câmpul magnetic pentru un fir conductor parcurs de curent electric.

      Câmpul magnetic în jurul unui fir conductor parcurs de curent electric  este format din cercuri concentrice cu centrul pe conductor, fiind amplasat într-un plan perpendicular pe conductor.


  Câmpul magnetic al unei spire parcurse de curent electric.

 

Câmpul magnetic al unei spire (conductor circular) parcurse de curent electric este format din două câmpuri magnetice generate de fiecare parte a spirei. 

  Liniile de câmp magnetic se dispun precum zalele unui lanț.

 

Câmpul magnetic al unui solenoid parcurs de curent electric 

                     (Solenoid=bobină parcursă de curent electric care se comportă ca un magnet bară.)

 

        Câmpul magnetic este în interiorul solenoidului parcurs de curent electric format de liniile paralele și echidistante, ceea ce înseamnă că este un câmp magnetic uniform.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu